Asociația Rază de Speranță în Intervenția în Terapia Tulburărilor din Spectrul Autist, CIF: 309 199 45
+ 40 746 046 466

2 aprilie # Ziua Mondială a Conștientizării Autismului

   Cu prilejul Zilei Mondiale a Conștientizării Autismului marcată pe 2 aprilie, la inițiativa Autism Europe, Asociația Rază de Speranță În Intervenția și TerapiaTulburărilor din Spectrul Autist, alături de Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) și RO-TSA (Rețeaua Organizațiilor în Autism), desfășoară campania
„Nu sunt INVIZIBIL! Ascultă-mă.Înțelege-mă.Sprijină-mă.”
   Campania din acest an urmărește creșterea gradului de conștientizare asupra barierelor și a discriminării cu care se confruntă persoanele cu autism, nevoile lor fiind adesea nevăzute, invizibile, în multe domenii ale vieții. Ne propunem să sensibilizăm opinia publică atât cu privire la luptele, eforturile, barierele întâmpinate pe parcursul vieții lor cât și la punctele forte ale persoanelor cu autism, care rămân prea adesea invizibile pentru cea mai mare parte a societăților noastre.
   Deviza campaniei mai subliniază faptul că, deși autismul este adesea descris ca fiind un handicap „invizibil”, persoanele cu autism, rețelele lor de suport și ONG-urile care le reprezintă interesele ar trebui să fie mandatate și să se facă vizibile în toate domeniile/aspectele ce îi vizează, să lupte împreună pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism, implementând astfel principiul de bază al Convenției ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități: “Nimic pentru noi, fără noi!
   Ne dorim o societate în care persoanele cu autism să fie recunoscute pe deplin și să beneficieze de înțelegerea, acceptarea și exercitarea deplină a drepturilor pe care le merită.
   Ziua Mondială a Conștientizării Autismului a fost declarată de către Comitetul General al Națiunilor Unite în 2007 ca ziua oficială pentru atragerea atenției asupra nevoilor urgente a persoanelor cu autism din întreaga lume. 
    Peste 40.000 de persoane și familiile lor trăiesc cu autismul în România și 7 milioane în Europa.

  • 1 din 4 copii cu autism nu merge la școală.
  • În Europa, mai puțin de 10% dintre persoanele cu autism au un loc de muncă. 
  • Persoanele cu autism mor în medie cu 16 ani mai devreme pentru că nu au acces la îngrijire medicală adaptată
  • Copiii și adulții cu autism de oriunde au nevoie de drepturi, șanse egale și sprijinul comunității.

Noi ne dorim ca persoanele cu tulburare din spectrul autist să fie în mod real integrate în societate, fiind important să înlăturăm împreună stigma, să construim o înțelegere reală în societate pentru a promova incluziunea și participarea deplină a persoanelor cu autism.
    La Brașov, Asociația Rază de Speranță În Intervenția și Terapia TSA a pregătit in luna aprilie 2024 o serie de evenimente unde sunt așteptate persoanele de orice vârstă care doresc să-și exprime solidaritatea cu familiile ce au în componență o persoană afectată de autism.