Asociația Rază de Speranță în Intervenția și Terapia Tulburărilor din Spectrul Autist, CIF: 309 199 45
+ 40 746 046 466

Educația parentală pozitivă – factor de protecție pentru starea de bine și sănătatea mintală a copiilor

Parentingul este un proces prin care părinții participă activ și conștient la dezvoltarea fizică, emoțională, socială și intelectuală a copiilor. Aceștia încep să aplice tehnici de parenting încă de la nașterea copiilor și până la maturitate. Sunt cercetători care au efectuat studii ale căror rezultate au evidențiat mai multe stiluri de parenting, dar, in mod normal, părinții practică un singur stil de parenting. Iată mai jos toate informațiile despre ce este parentingul pozitiv, dar și ce este indicat să faci pentru a avea un copil echilibrat.
Parentingul pozitiv este o metodă de educare a micuților bazată pe dezvoltarea unei relații profunde și calde între părinte-copil, respectul reciproc fiind, un element de bază. Acesta mizează pe învățarea copilului despre ce înseamnă responsabilitatea, consecințele faptelor sale și autocontrolul. Parentingul pozitiv este diferit de cel permisiv, deoarece aici copiilor li se dau anumite anumite activități casnice pe care sunt încurajați să le ducă la capăt. Manifestarea iubirii necondiționate presupune că indiferent de acțiunea și comportamentul copilului, el este la fel de iubit iar adultul își manifestă iubirea față de el. Acest lucru NU înseamnă că aprobăm toate comportamentele copilului, chiar dimpotrivă, intervenim de fiecare dată când este necesar expicându-i alternativa pozitivă. Tocmai pentru a asigura succesul parentingului pozitiv există 3 componente majore care trebuie luate în calcul, anume:
• Părinții folosesc ascultarea activă pentru a înțelege gândirea copiilor lor. Astfel, părinții corectează tot ceea ce au pus negativ în practică până la acel moment.
• Părinții se concentrează pe dezvoltarea unei relații deschise cu micuțul lor, bazată pe comunicare și nu folosesc pedepsele/recompensele pentru a forma autodisciplina.
• Regulile din casă și consecințele încălcării acestora sunt stabilite de comun acord, discutate pe larg și urmate apoi cu strictețe