Asociația Rază de Speranță în Intervenția în Terapia Tulburărilor din Spectrul Autist, CIF: 309 199 45
+ 40 746 046 466

Comunicat de presă – 2 aprilie de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

Peste 40.000 d oameni din România au nevoie ca tu să le cunoști mai bine!
Descoperă spectrul de culori al minților diverse!

       Cu prilejul Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului marcată pe 2 aprilie,  Asociația Rază de Speranță in Intervenția și Terapia TSA, Brașov, alături de organizațiile din rețeaua RO TSA și Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA), desfășoară campania de informare și constientizare a autismului prin care se atrage atenția asupra nevoilor particulare pe care le au cele peste 40.000 de persoane cu autism din România și aproximativ 7 milioane în Europa.  

     Ziua Internațională a Conștientizării Autismului a fost declarată de către Comitetul General al Națiunilor Unite în 2007 ca ziua oficială pentru atragerea atenției asupra nevoilor urgente a persoanelor cu autism din întreaga lume. 

Peste 40.000 de persoane și familiile lor trăiesc cu autismul în România și 7 milioane în Europa.

  • 1 din 4 copii cu autism nu merge la școală.
  • În Europa, mai puțin de 10% dintre persoanele cu autism au un loc de muncă. 
  • Persoanele cu autism mor în medie cu 16 ani mai devreme pentru că nu au acces la îngrijire medicală adaptată.

Sub îndemnul „O călătorie împlinită prin viață”, o campanie clădită pe înțelegere, susținere și acceptare, există speranța că, împreună, putem construi un drum mai așezat în viață, o călătorie lină a copiilor și adulților cu autism.

Conform unor modificări aduse legii nr. 151/2010 publicate recent în Monitorul Oficial, statul român garantează accesul liber şi gratuit la serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale, un pas imens făcut anul acesta. Totuși, pentru punerea în aplicare a legii este necesară definirea normelor de autorizare a ONG-urilor ca furnizori de servicii conexe actului medical și reglementarea subprogramului pe TSA. Cele 100 de ONG-uri semnatare solicită Ministerului Sănătății să își țină promisiunea, iar decontarea terapiei de recuperare pentru persoanele cu TSA să devină o realitate.

Cum se implică comunitatea în campanie?

Clădiri simbol din orașele din țară vor fi iluminate în albastru – culoarea autismului -, pentru a atrage atenția asupra problematicii la nivel national. De asemenea, o parte dintre companiile din România preiau iluminarea în digital și organizează acțiuni pentru angajați și clienți. În același timp, ONG-urile organizează diferite acțiuni în centrele lor și invită românii să facă propriile acțiuni necesare copiilor, adolescenților și adulților cu autism.

Campania se desfășoară în paralel cu cea la nivel European, inițiată de Autism Europe, pentru a sublinia că o abordare unitară este necesară de-a lungul vieții, pentru asigurarea că persoanele cu autism se pot bucura de drepturile lor și pot avea viață fericită și împlinită. Autism Europe este o asociație internațională al cărei obiectiv principal este conștientizarea drepturilor persoanelor cu autism și familiilor lor pentru a-i ajuta pe aceștia să își îmbunătățească viața.

Organizația noastră vă invită la un eveniment de conștientizare, sensibilizare și susținere a autismului Flash MoB”Suntem Unici.Suntem Diferiți. Suntem un spectru de culori!” in data de 2 aprilie 2023,ncepând cu orele 17.00, in Coresi Shopping Resort, str. Zaharia Stancu nr. 1, Brașov.

Doar prin solidaritate și suport putem pune umărul IMPREUNĂ la coeziunea unei comunități incluzive pentru persoanele cu tulburări de sănătate mintală!

Cu aleasă considerație,

Diana Cristina Niță – Președinte