Asociația Rază de Speranță în Intervenția și Terapia Tulburărilor din Spectrul Autist, CIF: 309 199 45
+ 40 746 046 466

🧩Sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor reprezintă o prioritate la nivel european datorită incidenţei crescute a tulburărilor de sănătate mintală a copiilor şi adolescenţilor şi a consecinţelor determinate de nedepistarea la timp a acestor tulburări. Unul din cinci copii suferă de o problemă emoţională, de dezvoltare sau comportamentală, iar unul din opt are o tulburare mintală diagnosticată clinic. Până în momentul de faţă comunitatea ştiinţifică a acumulat un volum critic de dovezi care susţin că sănătatea mintală este la fel de importantă ca și sănătatea fizică pentru dezvoltarea optimă a individului, pe tot parcursul vieţii sale.
Sănătatea mintală s-a demonstrat a fi un parametru esenţial de care se leagă starea de bine a persoanei, capacitatea sa de învăţare, succesul şcolar/maturitatea şcolară, sănătatea în general.
❗️Se justifică astfel și este necesară, o evaluare complexă a copilului și adolescentului și o intervenţie multidisciplinară integrată interinstituţională prin crearea unui sistem de suport integrat – medical, educaţional și social.

🧩Cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală în rândul copiilor şi adolescenţilor sunt: tulburările de anxietate, depresia, ADHD, problemele de comportament agresiv, de tip bullying, care merg pănâ la tulburările de conduită etc.

🧩Diagnosticarea precoce a întârzierilor în dezvoltare la copii şi intervenţia timpurie trebuie să fie un proces susţinut de servicii şi personal specializat întrucât procesul contribuie la recuperare şi dobândirea unui nivel de dezvoltare în concordanţă cu vârsta biologică a copilului.

🧩Diagnosticarea precoce (înainte de 2-3 ani) este, pe cât de importantă, pe atât de dificilă de realizat.

🧩Deşi majoritatea specialiştilor din sistemul de sănătate mintală apreciază că o proporţie semnificativă a acestor tulburări se conturează în primii ani de viaţă şi continuă sau se agravează ulterior dacă nu se iau măsurile adecvate, identificarea, dar mai ales definirea corectă, a acestora, în cele două contexte familial și social, se face dificil.

    #Campanie de #informare și #conștientizare privind sănătatea mintală, necesitatea diagnosticării precoce și a intervenșiei precoce la copii demarată în cadrul Proiectului ReConnect – Un pas spre normalitate