Proiectul ”ReConnect & Respiro 2” a urmărit creșterea calității vieții copiilor aflați în situație de risc și/sau cu dizabilități (TSA și tulburări asociate, tulburări în dezvoltarea globală, tulburări de comportament, tulburări pervazive de dezvoltare, etc) ajutându-i să-și dezvolte propriile capacități și competențe prin acordarea de servicii sociale în vederea incluziunii/integrării sociale și creșterea vizibilității în mediul comunitar.
Ajuns la cea de-a doua ediție, proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Brașov și se adresează atât copiilor, cât și adulților aflați în dificultate, oferindu-le sprijin și resurse pentru îmbunătățirea calității vieții.
Proiectul include o varietate de activități terapeutice, menite să susțină dezvoltarea și integrarea socială a beneficiarilor. Printre acestea se numără și Sesiuni de Meloterapie atât individuale, cât și de grup, aceste sesiuni sunt coordonate de domnul Busescu Gabriel , profesor de muzica la Academia Journey , pe care de altfel o și deține. Predă lecții de vioară, chitară și pian pentru copii și adulți. Meloterapia sau terapia prin muzică are scopul de a îmbunătăți starea emoțională și de a facilita comunicarea și exprimarea emoțiilor într-un mod non-verbal.
De ce meloterapie?
Meloterapia constă în utilizarea muzicii şi a elementelor ei muzicale – sunet, ritm, melodie şi armonie de către un meloterapeut şi beneficiar într-un proces conceput să faciliteze şi să promoveze comunicarea, relaţionarea, învăţarea, mobilizarea, exprimarea şi organizarea fizică, emoţională, mentală, socială şi cognitivă a persoanei.
Această metodă artterapeutică oferă posibilitatea unică de exprimare a emoțiilor și sentimentelor ce nu pot fi verbalizate. Prin meloterapie, cu ajutorul sunetelor şi al ritmului se dezvoltă creativitatea, se realizează o mai bună relaxare, ameliorarea stării de spirit și a calităţii vieţii, totodată putem obţine diminuarea anxietăţii, putem intra în contact cu Sinele şi se tratează diverse probleme de sănătate.
Meloterapia implica un ansamblu de metode psihoterapeutice, in care participarea subiectului este activă, bazandu-se pe lumea interioara a sunetelor acestuia in scopul de a diagnostica si trata. Meloterapia este privita si ca o experienta curativa, de participarea activa la creatie si ascultarea sunetului si a muzicii.
In domeniul terapeutic propriu-zis muzica serveste drept suport pentru diferite tehnici de psihoterapie. Originalitatea acestor tehnci in comparatie cu alte metode psihoterapeutice, implica participarea activa atat a terapeutului, cat si a subiectului la aceeasi experienta muzicala.
Pentru copiii cu nevoi speciale – tulburari de invatare, deficienta mintala etc, muzica ocupa un loc central in joc si in procesul de invatare prin unitatea:
• sunetului;
• miscarii;
• limbajului
In cadrul meloterapiei pentru copiii cu nevoi speciale , acestia sunt indrumati, prin diferirite activitati muzicale sa exploreze/cerceteze cate sunete poate scoate un instrument, schimband instrumentele muzicale intre ele.
Aceasta cercetare, investigare se realizeaza prin folosirea corpului, a sunetelor vocale, vocii si mediului. Astfel, copiii vor fi motivati in exprimarea si invatarea unor lucruri noi.
#ReconnectRespiro 2024 continuă să aducă speranță și sprijin celor aflați în dificultate, oferindu-le oportunitatea de a se dezvolta și de a se reconecta cu ei înșiși și cu cei din jur.
PS. Despre #importanța și #necesitatea Meloterapiei în psihoterapia copiilor, alături de
Psiholog Andreea Șipoteanu Constantinescu!
#informare#constientizare#sanatatemintala
Strada: Zizinului Nr.12 Bl. 37, apt. 15 etaj. 3 cod postal 500414
Brașov – România
Telefon: + 40 746 046 466
CIF: 309 199 45
Numele Băncii: Banca Comercială Română – BCR
Adresa Băncii: Bd. 15 Noiembrie, Nr. 70 A, jud. Brașov România
Cont Bancar: RO 77 RNCB 0053 1303 4416 0001
E- mail: razadesperanta.brasov@yahoo.ro
Copyright © 2010 - 2024 ©Asociația Rază de Speranță în Intervenția în Terapia Tulburărilor din Spectrul Autist © All Rights Reserved. POLITICĂ DE CONFIDENŢIALITATE © TERMENI ȘI CONDIȚII © Website create by @ Rupi Gabor