Asociația Rază de Speranță în Intervenția și Terapia Tulburărilor din Spectrul Autist, CIF: 309 199 45
+ 40 746 046 466

🧩Campanie de informare și conștientizare privind sănătatea mintală – scăderea nivelului de stigmatizare cu privire la tulburările de sănătate mintală în cadrul comunității locale și promovarea igienei mintale în rândul copiilor și adolescenților
🧩

   🧩Campanie de informare și conștientizare privind sănătatea mintală – scăderea nivelului de stigmatizare cu privire la tulburările de sănătate mintală în cadrul comunității locale și promovarea igienei mintale în rândul copiilor și adolescenților
    Proiectul ReConnect Parent Skills, ed.2, proiect cofinanțat din bugetul local al Primăria Municipiului Braşov pentru activități nonprofit de interes local in domeniul social in anul 2023

   ❓De ce avem nevoie de campanii de #informare și #conștientizare privind sănătatea mintală?
Pentru creșterea gradului de informare și conștientizare a publicului larg privind conceptul de sănătate mintală, scăderea nivelului de stigmatizare cu privire la tulburările de sănătate mintală, în cadrul comunității locale și promovarea igienei mintale în rândul copiilor și adolescenților.
   ❗În ciuda universalității și magnitudinii tulburărilor mintale, diferența dintre nevoia, cererea și oferta de servicii de sănătate mintală este uriașă, foarte puțini din cei cu nevoii având acces efectiv la servicii specializate de calitate. Conform OMS, acesta este rezultatul unei lipse îndelungate de investiții în prevenție, promovare și asistență oferită persoanelor cu deficiențe ale sănătății mintale. Totodată, persoanele cu astfel de tulburări, sunt adesea stigmatizate, discriminate, abuzate, iar drepturile acestora sunt sistematic încălcate.
La nivel national, persistă stigma asociată serviciilor de sănătate mintală, ceea ce contribuie la interesul scăzut pentru accesarea acestui tip de servicii.
  ❗În ciuda creșterii gradului de conștientizare cu privire la afecțiunile de sănătate mintală, stigma asociată acestora rămâne un puternic impediment în eforturile de a promova sănătatea mintală și de a proteja copiii și adolescenții vulnerabili. Stigma este cea care îi împiedică pe aceștia să ceară și să primească ajutor, limitându-le astfel drastic oportunitățile de creștere și învățare.
   ❇ Afectarea sănătății mintale a copiilor și adolescenților are impact asupra multor aspecte ale vieții lor, pe lângă stigma socială, discriminare, în anumite cazuri există riscul ca aceștia să adopte comportamente nesănătoase, de risc, precum fumatul, consumul de alcool și droguri sau comportamente sexuale riscante.
În cazul copiilor și adolescenților, sănătatea mintală și starea generală de bine a acestora depind de părinți si alte persoane implicate în dezvoltarea lor.
   ✅Un cadru recent dezvoltat, preponderent pentru adolescenți, definește cinci zone ale stării de bine:
– stare de sănătate bună cu nutriție optimă;
– valori pozitive, conectate și contribuție în societate;
– medii de viață sigure, suportive;
– învățare, competențe și aptitudini, educație și abilitatea de a dobândi un loc de muncă;
– reziliență.

   ✅Raportul Starea Copiilor Lumii publicat în 2021 de UNICEF apreciază faptul că sănătatea mintală este un drept ce trebuie protejat, o stare de bine și o investiție esential a fi realizată pentru copii și pentru întreaga lume.
Cu toate acestea, este un aspect mult prea neglijat în prezent de către factorii de decizie, instituții și familii, consecința fiind că milioane de copii și adolescenți din întreaga lume se luptă în tăcere cu tulburările de sănătate mintală, sunt stigmatizați și neînțeleși.
❗In Romania principalul context social al stigmatizării este reprezentat de sistemul de educaţie, implicaţiile acestui proces sunt de natură să limiteze atât integrarea copilului, cât şi efectele terapiei. Principalele motivaţii care determină integrarea deficitară în sistemul de învăţământ şi, implicit, probleme legate de stigmatizare ţin de:
• lipsa programelor de integrare adresate copiilor cu tulburări de sănătate mintală;
• lipsa programelor de formare a cadrelor didactice în lucrul cu aceşti copii;
• rolul redus pe care, din perspectiva formării, îl joacă consilierul şcolar în integrarea şcolară a copiilor cu tulburări de sănătate mintală.

   👉Puteți urmări articolele postate in cadrul campaniei pe site-ul nostru:
www.razadesperantabrasov.ro
#PromovareaSanatatiiMintale #Preventie #NuExistaSanatateFaraSanatateMintală