De ce avem nevoie de campanii de #informare și #conștientizare privind sănătatea mintală?
Pentru creșterea gradului de informare și conștientizare a publicului larg privind conceptul de sănătate mintală, promovarea educației parentale pozitive – factor de protecție pentru starea de bine și sănătatea mintală a copiilor
Promovarea educației parentale pozitive – factor de protecție pentru starea de bine și sănătatea mintală a copiilor
Așadar, practicile parentale pozitive încorporează adoptarea de către părinți a unui stil de parenting blând și ferm, respectiv acordarea de către părinți a unei îngrijiri sensibile la nevoile copilului, în timp ce manifestă supraveghere, control și consistență în relația cu acesta (David, O., 2017).
Practicile parentale pozitive încurajează autonomia copilului prin:
Alte beneficii confirmate de studiile de specialitate includ faptul că:
Considerând beneficiile parentingului pozitiv, părinții pot aborda rolul lor de modele pozitive pentru copii cu încredere și optimism.
Ce este parentingul pozitiv?
Parentingul este un proces prin care părinții participă activ și conștient la dezvoltarea fizică, emoțională, socială și intelectuală a copiilor. Aceștia încep să aplice tehnici de pareting încă de la nașterea copiilor și până la maturitate. Sunt cercetători care au efectuat studii ale căror rezultate au evidențiat mai multe stiluri de parenting, dar, in mod normal, părinții practică un singur stil de parenting. Iată mai jos toate informațiile despre ce este parentingul pozitiv, dar și ce este indicat să faci pentru a avea un copil echilibrat.
Parentingul pozitiv este o metodă de educare a micuților bazată pe dezvoltarea unei relații profunde și calde între părinte-copil, respectul reciproc fiind, un element de bază. Acesta mizează pe învățarea copilului despre ce înseamnă responsabilitatea, consecințele faptelor sale și autocontrolul. Parentingul pozitiv este diferit de cel permisiv, deoarece aici copiilor li se dau anumite anumite activități casnice pe care sunt încurajați să le ducă la capăt. Manifestarea iubirii necondiționate presupune că indiferent de acțiunea și comportamentul copilului, el este la fel de iubit iar adultul își manifestă iubirea față de el. Acest lucru NU înseamnă că aprobăm toate comportamentele copilului, chiar dimpotrivă, intervenim de fiecare dată când este necesar expicându-i alternativa pozitivă. Tocmai pentru a asigura succesul parentingului pozitiv există 3 componente majore care trebuie luate în calcul, anume:
Există trei componente majore ale parentingului pozitiv:
► Regulile și consecințele sunt stabilite de comun acord, discutate și urmate. Copiii iubesc regulile și limitele deoarece le garantează un mediu în care se simt în siguranță. În siguranță să exploreze, să se manifeste liber și să se dezvolte frumos. Prin setarea regulilor facilităm și încurajăm responsabilizarea, independența și autonomia copilului, venind astfel în sprijinul dezvoltării lui echilibrate.
► Părinții se concentrează pe a ajuta copiii să inteleaga disciplina, mai degrabă decât să se supună ordinelor bazate pe frica de pedeapsă, pentru a dezvolta autodisciplina. Da, există consecințe ale unui comportament sau ale unei fapte și copilul are nevoie să știe care sunt acelea. Învățăm împreună cum putem corecta și dobândi comportamentul dezirabil, apelând la încurajarea asumării responsabilității, apelând la multă iubire și empatie, la răbdare și perseverență. În acest caz, efectele pozitive se vor vedea pe termen lung, învățând într-un mod sănătos abilitățile de bază în viață și diferența dintre bine și rău.
► Părinții folosesc ascultarea activă pentru a înțelege gândirea copiilor. Acest lucru permite părinților să corecteze neînțelegerile sau legăturile greșite ale logicii celor mici.
De ce parenting pozitiv?
Care sunt avantajele unui parenting pozitiv?
Atasamentul emotional crescut este foarte impotant in relatia parinte copil, astfel ii va creste increderea in el, in viața si in oameni.
Un om care intelege ca lucruri urate se pot intampla in viata dar invata sa se bucure de ce este cu adevarat important in viata de mic copil, este un om care va sti sa aprecieze lucrurile simple si sa ia viata asa cum vine.
Validarea emoțiilor copilului prespune totodată și validarea emoțiilor proprii, fiind conștienți că ele sunt ușor observabile de către cei mici, aceștia preluând modul nostru de gestionare a lor și fiind astfel responsabili de a le trata cu seriozitate. Acest lucru înseamnă că suntem atenți la ceea ce se întâmplă cu noi și că avem grijă de noi înșine în primul rând, pentru a putea avea grijă de emoția copilului. Este normal ca unele emoții (ale noastre sau ale copilului) să ne copleșească și e important ca atunci când nu știm cum să gestionăm ce ni se întâmplă să cerem ajutor: de la familie, oameni dragi sau de la o persoană specializată.
Iată o listă de abilități sociale care vă pot ajuta copiii să se dezvolte: comunicarea eficientă, obținerea de feedback, acceptarea diferențelor, respectarea drepturilor și proprietății altora, identificarea sentimentelor altora, să vadă lucrurile din perspectiva altora, realizarea contactului vizual, gestionarea emoțiilor negative, ascultare, evitarea întreruperilor în timp ce altcineva vorbește, rezolvarea conflictelor, a oferi ajutor celorlalți,complimentarea celorlalți, etc.
Pune-i copilului tău trei întrebări în fiecare zi. Arta conversației este o abilitate socială importantă, dar părinții adesea neglijează să îi învețe pe copii. Deschideți conversația cu întrebări de genul: „V-ați distrat la școală?”; „Ce ai făcut la petrecerea la care ai participat ?”; sau „Unde vrei să mergi mâine după-amiază?”. Încurajează-l să povestească și să descrie cât mai detaliat întâmplările.Învață-l acest truc curajos. Spune-i să observe întotdeauna culoarea ochilor unei persoane. Realizarea contactului vizual va ajuta un copil ezitant să pară mai încrezător și va ajuta orice copil să fie mai asertiv.
Aplicarea acestor sfaturi de parenting și practici de parenting o să vă ajute să creșteti un copil care o să se descurce bine când va ajunge la maturitate, deoarece abilitățile sociale sunt importante.
În funcţie de copilaria avută, aceşti copii vor fi veseli şi entuziasti! Nu le tăiaţi aripile. Lăsaţi-i să zboare si fiţi lângă ei chiar de vor cădea. Învăţaţi-i să zboare din nou. Nu uitaţi că in viaţă nu destinataţia este fericirea absolută, ci drumul pînă acolo.
Tips & Tricks
Referinte:
2.(APA) American Psychological Association,(2018). Parenting.
3.David, O. (2017). Practici parentale pozitive. In Tratat de psihoogie pozitiva, editat de Aurora Szentagotai-Tatar si Daniel David, Iasi:Polirom.
4.Lonczak. H.S. (2019). What is Positive Parenting? A Look at the Research and Benefits.
Strada: Zizinului Nr.12 Bl. 37, apt. 15 etaj. 3 cod postal 500414
Brașov – România
Telefon: + 40 746 046 466
CIF: 309 199 45
Numele Băncii: Banca Comercială Română – BCR
Adresa Băncii: Bd. 15 Noiembrie, Nr. 70 A, jud. Brașov România
Cont Bancar: RO 77 RNCB 0053 1303 4416 0001
E- mail: razadesperanta.brasov@yahoo.ro
Copyright © 2010 - 2024 ©Asociația Rază de Speranță în Intervenția în Terapia Tulburărilor din Spectrul Autist © All Rights Reserved. POLITICĂ DE CONFIDENŢIALITATE © TERMENI ȘI CONDIȚII © Website create by @ Rupi Gabor