PROIECTULUI RECONNECT – ACTIVE MAP MIND
Sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor reprezintă o prioritate la nivel european datorită incidenţei crescute a tulburărilor de sănătate mintală a copiilor şi adolescenţilor şi a consecinţelor determinate de nedepistarea la timp a acestor tulburări. Unul din cinci copii suferă de o problemă emoţională, de dezvoltare sau comportamentală, iar unul din opt are o tulburare mintală diagnosticată clinic..
Sănătatea mintală s-a demonstrat a fi un parametru esenţial de care se leagă starea de bine a persoanei, capacitatea sa de învăţare, succesul şcolar/maturitatea şcolară, sănătatea în general.
Se justifică astfel și este necesară, o evaluare complexă a copilului și adolescentului și o intervenţie multidisciplinară integrată interinstituţională prin crearea unui sistem de suport integrat – medical, educaţional și social.
Actorii, conduşi de ideea comună de a ajuta copilul şi familia, care creează mediul/mediile adecvate de creştere şi dezvoltare, constituie, de fapt, echipa de intervenţie, numită şi echipă multidisciplinară.
Oferirea de servicii de către o echipă multidisciplinară a devenit unul dintre indicatorii de calitate frecvent utilizaţi la nivel internaţional în procesul de evaluare şi comparare a serviciilor de sănătate mintală, în special în cazul serviciilor adresate persoanelor cu nevoi complexe de îngrijire localizate la nivelul comunităţii.
În România, echipa terapeutică a fost introdusă în legislaţie în anul 2006 prin normele de aplicare a legii sănătăţii mintale, cu scopul de a asigura îngrijirea în comunitate a persoanelor cu tulburări psihice. Legea sănătăţii mintale înţelege prin echipă terapeutică „grupul de profesionişti care asigură asistenţa medico-psihiatrică a pacienţilor aflaţi în spitalizare continuă sau discontinuă şi care cuprinde: psihiatru, specialist medicină internă sau medicină de familie, psiholog, asistent medical specializat, asistent social, ergoterapeut şi personal paramedical.